De kip en het ei… weetjes!

Gezonde kippen leggen….gezonde eieren!Ei
De gezondste eitjes komen van kippen die leven in hun natuurlijke habitat en hun originele gedrag van kippen in de natuur  hebben: de kippen lopen rond op eenweiland, ze hebben wel een overdekte leg- en overnachtingsplaats. Daardoor krijgen ze veel direct en natuurlijk zonlicht én gezonde buitenlucht.  Ze eten veel gras en insecten. Als je beslist om zelf kippen te houden, zorg er dan voor dat ze regelmatig op een nieuwe, verse weide worden gezet. Dit voorkomt ziekteproblemen en voorkomt kale bodems (dioxine-risico).
Het eten van gras, de actieve levenswijze en het vele zonlicht zorgen voor sterk verhoogde omega-3 vetzuren, Vitamine A, Vitamine E en CLA. Deze stoffen zijn belangrijk voor hart- en vaatstelsel, hersenen en helpen tegen verschillende aandoeningen. Ze bevatten ook minder verzadigde vetten en cholesterol!
Je ziet meteen het verschil met een “winkel”-ei… het eiwit van gezonde eitjes is doorgaans steviger en de dooier veel geler/oranjer. Doe de test!

Eitjes testen op versheid 
Wil je weten of een ei nog vers genoeg is om te eten? Leg het in koud water. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer in het ei wordt groter, naarmate het ei ouder wordt. Na zes weken is de luchtkamer zo groot, dat het ei in zijn geheel kan blijven drijven. Dan is het tijd om het ei weg te gooien…

Eieren…. te veel of te weinig…?
Zijn eieren slecht voor je cholesterol?
Hangt er vanaf welke eitjes je eet natuurlijk! Hierboven beschreven eitjes bevatten zowieso minder verzadigde vetzuren en cholesterol dan de “winkel”-eitjes.  Bovendien reguleert je eigen lichaam de productie van cholesterol: Eet je cholesterolrijke voeding, dan maakt je lichaam minder cholesterol aan. Het kan zelfs dat de cholesterolspiegel wordt verlaagd om een nieuwe balans te creëren. Als je niet voldoende cholesterol binnen krijgt, gaat je lichaam zelf meer cholesterol aanmaken omdat we cholesterol nodig hebben!
De eidooier: opeten of weg ermee?
Opeten natuurlijk! De eidooier is het gezondste deel van het ei: zit onder andere vol kalk, ijzer, fosfor, zink, thiamine, vitamine B6 en B12, de vetoplosbare vitamines A, E en K, een natuurlijke vorm van vitamine D, alle essentiële vetzuren, foliumzuur, choline en pantotheenzuur. Bovendien zitten eidooiers vol gezonde omega-3 vetzuren, luteïne en andere antioxidanten die helpen bij de bescherming tegen ontstekingen in je lichaam. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het eten van eidooiers je HDL (goede) cholesterol meer verhoogt dan je LDL (slechte) cholesterol, waardoor je algemene cholesterolverhouding in het lichaam en bloedsamenstelling verbetert.
Tot slot…

Eieren zijn een gezonde, natuurlijke en goedkope voedingsbron die je lichaam voorziet van veel eiwitten, vitamines en mineralen die je elke dag nodig hebt om gezond te blijven. Let er dus wel op welke eitjes je eet, of eieren van eigen kippen of bij gebrek koop je in de winkel best biologische scharreleieren. Ze krijgen een gevarieerder aanbod aan natuurlijke voeding, waaronder gras, bladgroente en insecten i.p.v. eenzijdige voeding met voornamelijk maïs. Daardoor is de eierschaal dun en de eidooier bleekgeel. Hoe dikker de schaal en hoe geler/oranjer de eidooier hoe hoger de voedingswaarde van de voeding van deze kippen: veel meer vitaminen en mineralen, een beter gebalanceerd omega-3/omega-6 gehalte. Leg de eitjes steeds in de koelkast om ervoor te zorgen dat ze vers blijven.

 

One thought on “De kip en het ei… weetjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *